Follow by Email

Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου 2008

Ενωτικό κλίμα για ΧΥΤΑ Τεμπλονίου

Παρουσία κατοίκων του Τεμπλονίου συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Κερκυραίων που συζήτησε το θέμα του ΧΥΤΑ, έπειτα από αίτημά τους. Οι κάτοικοι ζήτησαν να κλείσει ο ΧΥΤΑ και να εξαιρεθεί η περιοχή τους από το σχεδιασμό ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων.
Το Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία, με τις ψήφους των παρατάξεων Μικάλεφ και Τρεπεκλή, να τηρηθεί ο περιφερειακός σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων έως το 2011, απόφαση που δεν ικανοποιεί τους κατοίκους.

Τρία ψηφίσματα για τον ΧΥΤΑ
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο δημοτικό συμβούλιο μετά την συζήτηση που έγινε κατατεθήκαν τρία ψηφίσματα.
Το πρώτο ήταν το ψήφισμα του Συλλόγου Τεμπλονίου με το οποίο ψηφίσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας Λευτέρης Κουλούρης και της μειοψηφίας Χάρης Μάστορας.
Το δεύτερο ήταν της παράταξης του Χρύσανθου Σαρλή στο οποίο επισημαίνεται η ανάγκη νέου σχεδιασμού χωροθέτησης και διαχείρισης των απορριμμάτων του νομού, ενώ ζητείται το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ στο τέλος του 2010, η ανάπλαση του χώρου και η απομάκρυνση των ΜΑΤ από την Κέρκυρα. Να σημειωθεί το συγκεκριμένο ψηφίστηκε από τον ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο Λευτέρη Λιντοβόη και από τους δημοτικούς συμβούλους Μ. Μπούκα και Μ. Γαβαλά.
Το τρίτο ψήφισμα ήταν από τις παρατάξεις του Σ. Μικάλεφ και του Γ. Τρεπεκλή το οποίο και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.
Σε αυτό αναφέρεται ότι “το Δ.Σ. στηρίζει τον περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων του 2006, έως και το 2011 και ζητά στην νέα χωροθέτηση της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων, να εξαιρεθεί η ευρύτερη περιοχής του Τεμπλονίου. Να δοθούν όλοι οι χρηματοδοτήσεις για την ευρύτερη αποκατάσταση του χώρου του ΧΥΤΑ. Να συνεχιστεί ο διάλογος".

Δεν έμειναν ικανοποιημένοι οι κάτοικοι
Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τα "Κ.Ν" η Πρόεδρος του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού συλλόγου Τεμπλονίου Μάγδα Παπανικολοπούλου ανέφερε ότι οι δεν ικανοποιήθηκαν από το ψήφισμα αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες κινητοποιήσεις. "Δεν μας ικανοποιεί η απόφαση του Δ.Σ. Εγώ βεβαίως το περίμενα, απλά αυτήν την στιγμή, έπεσαν οι μάσκες και τα προσωπεία. Πλέον γνωρίζουμε ότι έχουμε ανοιχτό μέτωπο και με τον Δήμο Κερκυραίων, πέρα από τον Σύνδεσμο Καθαριότητας. Αμφιβάλλω για την προστασία της περιοχής, που όπως αναφέρει το ψήφισμα, από το 2011 και μετά. Σημειώστε την ώρα και την ημέρα που γίνεται αυτή η αναφορά για να το θυμάστε".
Ο δήμαρχος Κερκυραίων Σωτήρης Μικάλεφ κατά την τοποθέτηση του ανέφερε ότι "Δεν είμαστε ένοχοι εμείς. Ένοχοι είναι εκείνοι που ενέκριναν και δρομολόγησαν την κατάσταση στην σημερινή της εικόνα. Σημασία δεν έχει η απόδοση ευθυνών, αλλά η δρομολόγηση λύσεων. Και αυτό κάνουμε".
"Εγώ δεν μασάω" και πάνω σ' αυτό έκανε αναφορά σε πιέσεις που έχει δεχτεί για απευθείας αναθέσεις μελετών.
Ο πρώην δήμαρχος Κερκυραίων Γιάννης Τρεπεκλής από την πλευρά του ανέφερε ένα προς ένα τα προβλήματα που προέκυψαν από την πρώτη ημέρα παραλαβής του ΧΥΤΑ και στις προσπάθειες που έγιναν για την επίλυσή τους προσθέτοντας τα εξής "Κάναμε ότι μπορούσαμε μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας και της νομοθεσίας. Κάναμε σωστή διαχείριση με βάση τα τότε δεδομένα και δεν πιστεύω ότι κάποιος άλλος θα μπορούσε να κάνει κάτι διαφορετικό.
Σήμερα το Τεμπλόνι έχει φορτωθεί όλα τα φορτία του νομού εκτός από τον νότο, αλλά κάτι τέτοιο είναι φυσικό αφού, το 50% των απορριμμάτων είναι δικά μας".
Ο δημοτικός σύμβουλος Χρυσόστομος Μπούκας έριξε βολές κατά της Ν.Δ. ενώ σημείωσε πως "υπεύθυνος για τη χωροθέτηση οχλουσών χρήσεων είναι ο Νομάρχης. Ο οποίος δίνει άδειες λειτουργίας όντας ο ίδιος παράνομος λόγω της γνωστής υπόθεσης του ασυμβίβαστου. Χρειάζεται νέα χωροθέτηση και σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων σε ολόκληρο το Νομό. Να πιέσουμε τον Νομάρχη να ολοκληρωθεί επιτέλους η περιβόητη μελέτη οχλουσών χρήσεων".
Τέλος ο Επικεφαλής της ΑΔΗΚ Χάρης Μάστορας τόνισε ότι "Μέχρι τώρα έχει υπάρξει μία απαράδεκτη και υποκριτική στάση απέναντι στους κατοίκους του Τεμπλονίου, ιδιαίτερα από την πλευρά του Νομάρχη ο οποίος θα έπρεπε να ντρέπεται όταν υποστηρίζει ότι η κατάσταση στον ΧΥΤΑ είναι χειρότερη από ποτέ, όταν ο ίδιος έδωσε άδεια για να λειτουργήσει ο χώρος.
Για τους κατοίκους της περιοχής, δεν έχουμε να τους πούμε τίποτα για ανταποδοτικά τέλη και έργα, μιας και είναι από τους ελάχιστους κατοίκους, οι οποίοι δεν υδροδοτούνται από ΔΕΥΑΚ. Έχουν δικές τους γεωτρήσεις και αν τολμάει κανείς, ας πιει νερό από το σπίτι τους", νερό το οποίο έφεραν στο Δ.Σ. και παρότρυναν το Σώμα να το δοκιμάσει.
ΡΕΑ ΝΤΟΥΡΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: