Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008

Κυβερνητική αναλγησία

Αγανάκτηση προκαλούν στους ασφαλισμένους του Δημοσίου τα πρωτοφανή προβλήματα με τη φαρμακευτική τους περίθαλψη. Χιλιάδες ασφαλισμένοι της Αττικής υποβλήθηκαν προχθές σε διπλή ταλαιπωρία.
Από τη μία, αναγκάστηκαν να πληρώσουν από την τσέπη τους την αξία των συνταγών. Οι φαρμακοποιοί του Λεκανοπεδίου δεν τους χορηγούν πλέον φάρμακα με πίστωση, λόγω των τεράστιων χρεών που έχει ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ).
Η ταλαιπωρία τους δεν τελείωσε, όμως, εκεί. Με τις αποδείξεις λιανικής στο χέρι, οι περισσότεροι από αυτούς έσπευσαν στις υπηρεσίες του ΟΠΑΔ, για να τους επιστραφεί το ποσό που πλήρωσαν στα φαρμακεία. Εκεί, διαπίστωσαν πως δεν μπορούσαν να πάρουν τα χρήματά τους, καθώς οι υπάλληλοι του Ταμείου απεργούν για τρίτη εβδομάδα!
Η χωρίς προηγούμενο αυτή αναστάτωση αναμένεται να συνεχιστεί επ αόριστον και να επεκταθεί σε όλη τη χώρα, πλήττοντας 1,2 εκατομμύρια άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ.

ΑΠΕΡΓΙΑ
Η διοίκηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) προκήρυξε 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 26 Νοεμβρίου, ενώ τα φαρμακεία όλης της χώρας σταματούν από την 1η Δεκεμβρίου να χορηγούν φάρμακα με πίστωση στους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ.
"Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε, παρά μόνον εάν εξοφληθούμε", υπογράμμισε στην αθηναϊκή εφημερίδα "Έθνος" ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, για να εξηγήσει: "Δεν θα σταματήσουμε, ακόμη και αν πάρουμε κάτι, έναντι των οφειλών. Πρέπει να εξοφληθούμε, καθώς ο ΟΠΑΔ οφείλει στα φαρμακεία από τον περασμένο Μάρτιο και με απλά λόγια αυτό σημαίνει οφειλές πάνω από 140 εκατομμύρια ευρώ, μόνο για τα φαρμακεία της Αττικής. Όλους αυτούς τους μήνες, οι φαρμακοποιοί έχουν πληρώσει 14 εκατομμύρια για ΦΠΑ, προκαταβολή φόρου και αναμένεται να φορολογηθούν για ένα εισόδημα το οποίο δεν έχουν ποτέ δει. Η πολιτεία οφείλει να τηρήσει τον νόμο, ο οποίος προβλέπει συλλογική σύμβαση με τους φαρμακοποιούς και εξόφλησή τους μέσα σε 45 μέρες".
Οι 9.500 φαρμακοποιοί όλης της χώρας συντονίζουν τη δράση τους και είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος να πάψουν - από τον ερχόμενο μήνα - την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων στον ΟΠΑΔ.
Σε ανακοίνωση του ΠΦΣ, επισημαίνεται ότι οι καθυστερήσεις πληρωμών του Ταμείου ξεπερνούν τους έξι μήνες.
Κάθε μέρα - σημειώνεται - αυξάνεται ο ήδη μεγάλος αριθμός των φαρμακείων που είναι εκτεθειμένα σε υψηλές δανειοδοτήσεις, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ασφαλισμένοι και οι προμηθευτές.
Η διοίκηση του Συλλόγου εμφανίζεται αποφασισμένη να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις, σε περίπτωση που η πολιτεία συνεχίσει να αδιαφορεί για έναν ολόκληρο κλάδο, ο οποίος στηρίζει το σύστημα της φαρμακευτικής περίθαλψης, ακόμη και σε περιόδους οικονομικής κρίσης.
Η ΑΔΕΔΥ καταγγέλλει ότι, μετά το εφάπαξ, οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου μένουν πλέον και χωρίς φάρμακα. Η κυβέρνηση - σημειώνει - έχει σοβαρή ευθύνη, καθώς με την πολιτική της, με τον περιορισμό των δαπανών στον χώρο της Υγείας, με την καθυστερημένη εξόφληση των δικαιούχων, έχει οδηγήσει τα πράγματα σε αδιέξοδο.

ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ
Τελειώνουν και τα τελευταία αποθέματα εμφυτεύσιμου ορθοπαιδικού υλικού στα νοσοκομεία. Η διοίκηση του Πανελλήνιου Συλλόγου Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπαιδικού Υλικού (ΠΑΣΥΠΟΥ) αποσύρει την Τετάρτη τις παρακαταθήκες υλικού που διαθέτουν τα νοσοκομεία ΚΑΤ και "Ευαγγελισμός" και την Πέμπτη από το Ασκληπιείο της Βούλας και το Κρατικό της Αθήνας. Τα χρέη των νοσοκομείων προς τα μέλη του Συλλόγου φτάνουν τα 700 εκατομμύρια ευρώ και αφορούν την προμήθεια υλικών από τις αρχές του 2005.

ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΠΑΔ
Και οι γιατροί διεκδικούν τις οφειλές τους
"Δεν πληρώνει, δεν πληρώνει" τους γιατρούς, το Ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων. Μετά τους φαρμακοποιούς, οι συμβεβλημένοι γιατροί προχωρούν σε καταγγελία των συμβάσεων με τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ), λόγω των πολύμηνων οφειλών.
Η διοίκηση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) ανακοίνωσε χθες πως ο κλάδος οδηγείται στα άκρα από την παντελώς αδικαιολόγητη και απαράδεκτη καθυστέρηση δέκα μηνών στην πληρωμή από τον ΟΠΑΔ των συμβεβλημένων γιατρών. Οι γιατροί προσανατολίζονται σε μαζικές καταγγελίες των συμβάσεών τους με τον ΟΠΑΔ, θεωρώντας ότι εμπαίζονται από τους αρμοδίους, οι οποίοι εδώ και μήνες δίνουν υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα.
Σε καταγγελίες προχωρούν, μεταξύ άλλων, οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Δράμας, Εύβοιας, Καρδίτσας, Κέρκυρας, Μαγνησίας, Ρεθύμνου, Χανίων και Ημαθίας. Ο ΠΙΣ έχει συγκαλέσει για το Σάββατο σύσκεψη με τους προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων, προκειμένου να ληφθούν κοινές αποφάσεις και να υπάρξει κεντρικός συντονισμός.

ΔΗΚΚΙ: ΟΧΙ ΣΤΗ ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Το ΔΗΚΚΙ με ανακοίνωσή του "καταγγέλλει την Κυβερνητική μεθόδευση, ώστε από σήμερα (σ.σ τη Δευτέρα) οι συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι να πληρώνουν τα φάρμακά τους.
Το γεγονός, είναι πρωτόγνωρο για το νεότερο Ελληνικό Κράτος και αποτελεί απαράδεκτη μεθόδευση, το να μην εξοφλούνται τα χρέη για την αγορά φαρμάκων, όταν την ίδια στιγμή, η Κυβέρνηση δίνει απλόχερα 28 δις ευρώ, για να στηρίξει το τοκογλυφικό τραπεζικό κεφάλαιο το οποίο τα προηγούμενα χρόνια εμφάνισε αύξηση της κερδοφορίας του έως και 150 - 200%".
ΡΕΑ ΝΤΟΥΡΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: