Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008

Σε πολιτιστικό φεστιβάλ στον Ψηλορείτη η Αναπτυξιακή Ιονίων

Η Αναπτυξιακή Ιονίων Νήσων - ΑΝΙΟΝ ΑΑΕ ΟΤΑ, συμμετείχε σε συνέδριο που διοργάνωσε η Αναπτυξιακή Ψηλορείτη (ΑΚΟΜΜ ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ ΑΕ ΟΤΑ) και πραγματοποιήθηκε στα Ανώγεια Κρήτης από 14-16 Νοεμβρίου 2008 με θέμα τη συμβολή των Πολιτιστικών Εκδηλώσεων στην Τοπική Ανάπτυξη (καλές προοπτικές, δικτύωση, συνεργασία).
Το συνέδριο εντάχθηκε στις δραστηριότητες του δικτύου "Νήσων Περίπλους" το οποίο δημιουργήθηκε στα πλαίσια της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας LEADER PLUS από τις Αναπτυξιακές Εταιρίες των νησιωτικών περιοχών και στοχεύει στη συνεργασία τους για τη συγκρότηση μιας εναλλακτικής αναπτυξιακής πρότασης που θα στηρίζεται στα κοινά χαρακτηριστικά τους όπως η νησιωτικότητα, ο πολιτισμός, η ιστορία, η αρχιτεκτονική, η γαστρονομία κ.α.
Σκοπός των διήμερων εργασιών αλλά και εκδηλώσεων ήταν η καλύτερη αξιοποίηση πολιτιστικών γεγονότων που συμβάλλουν σημαντικά τόσο στην ανάπτυξη των νησιωτικών περιοχών, όσο και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων τους ενώ παρουσιάστηκαν σημαντικά και καινοτόμα πολιτιστικά γεγονότα από διάφορες περιοχές της Ελλάδος, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως καλές πρακτικές πολιτισμού στην ύπαιθρο όπως λ.χ. το Μουσικό Εργαστήριο "Λαβύρινθος" στο Χουδέτσι, η ευρέως γνωστή συνάντηση Νέων Άρδας στον Έβρο, οι γιορτές της Παλιάς Πόλης στην Ξάνθη και τα Υακίνθεια στα Ανώγεια.
Η δεύτερη ενότητα του συνεδρίου, ήταν αφιερωμένη στις πολιτικές για τον πολιτισμό κατά την διάρκεια της οποίας ανέπτυξαν τις απόψεις τους, ο τέως Υπουργός και Δήμαρχος Καλαμάτας, κ. Σταύρος Μπένος, ο Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτο Νεολαίας της Γ.Γ. Νέας Γενιάς κ. Γιάννης Βουγιούκας, ο πρώην Δήμαρχος Ανωγείων κ. Γιώργος Κλάδος, ο Αντινομάρχης Ν. Δωδεκανήσων κ. Φώτης Χατζηδιάκος, καθώς και άλλα στελέχη πολιτιστικών φορέων και Δήμων.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως την ίδια χρονική περίοδο, βρέθηκαν στα Ανώγεια ζωγράφοι από τις νησιωτικές περιοχές και δημιούργησαν έργα με θέματα από τα νησιά τους τα οποία κυριολεκτικά εντυπωσίασαν το κοινό που επισκέφθηκε το Πολυκέντρο Ανωγείων όπου και εξακολουθούν να εκτίθενται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: