Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008

Λ. ΛΙΝΤΟΒΟΗΣ: ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης που αγγίζει την τουριστική βιομηχανία θέτει με ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Κερκυραϊκού Εμπορίου κ. Λευτέρης Λιντοβόης. Παράλληλα καταθέτει προτάσεις για την αναβάθμιση του τουριστικού μας προορισμού και ζητά την άμεση σύγκληση ευρείας σύσκεψης όλων των θεσμοθετημένων φορέων της πολιτείας αλλά και των παραγωγικών τάξεων προκειμένου να συγκροτηθεί Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσης προκειμένου να αναληφθούν πρωτοβουλίες που θα βοηθήσουν την Κέρκυρα.
Ο κ. Λιντοβόης σχολιάζει και την παρουσία της Κέρκυρας στην διεθνή τουριστική έκθεση του Λονδίνου χαρακτηρίζοντάς την "κατώτερων των προσδοκιών του επιχειρηματικού και επαγγελματικού κόσμου του νησιού" ενώ απορεί για την παντελή απουσία τουριστικής πολιτικής του Δήμου Κερκυραίων αφού για δεύτερη χρονιά η ένταξη της Παλιάς Πόλης στην UNESCO δεν προβλήθηκε καθόλου.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του κ. Λευτέρη Λιντοβόη έχει ως εξής:
"Αυτό που εξάγεται ως ασφαλές συμπέρασμα, από την διεθνή τουριστική έκθεση WTM του Λονδίνου είναι το "πάγωμα" που επικρατεί στην διεθνή τουριστική αγορά, εξαιτίας της διεθνούς οικονομικής ύφεσης και της κρίσης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Εξαιτίας του παγώματος, δεν είναι φρόνιμο να βγουν πρώιμα συμπεράσματα για την επόμενη τουριστική περίοδο. Βεβαίως το τουριστικό περιβάλλον είναι αρνητικό.
Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης που "αγγίζουν" την τουριστική βιομηχανία είναι συγκεκριμένες:
Α) Δραστική μείωση του χρόνου διακοπών
Β) Επιλογή τουριστικών προορισμών, κοντινών στις χώρες προέλευσης. Η Ελλάδα για τους Ευρωπαίους, δεν θεωρείται μακρινός τουριστικός προορισμός.
Γ) Οι τουρίστες κατά τις διακοπές τους, θα έχουν μειωμένη αγοραστική δύναμη. Δεν θα διαθέσουν δηλαδή χρήματα στους τουριστικούς προορισμούς πέρα των απαραίτητων. Αυτό ευνοεί το all inclusive σύστημα.
Δ) Για τα μεσαία και κατώτερα στρώματα, που συνήθως επέλεγαν τον τόπο μας για τις διακοπές τους, του χρόνου οι διακοπές θα είναι πολυτέλεια. Μην ξεχνάμε το κύμα των απολύσεων σε μεγάλες βιομηχανίες σε Γερμανία και Αγγλία.
Στο διαμορφωμένο αυτό περιβάλλον, οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τα μηνύματα που λαμβάνουμε από τις διεθνείς εξελίξεις και να σχεδιάσουμε τους τρόπους αντίδρασης, ώστε να μειωθούν οι επιπτώσεις της κρίσης και οι κραδασμοί τους οποίους θα δεχθεί ο κερκυραϊκός τουρισμός.
Έτσι θεωρώ ότι οφείλουμε να προβούμε σε:
1. Στρατηγικό σχεδιασμό για την αναβάθμιση του τουριστικού μας προορισμού, για την προσέλκυση πιο ποιοτικών τουριστών, αφού οι κατέχοντες θα κάνουν έτσι κι αλλιώς διακοπές, έστω και να χρειαστεί να μειώσουν τον χρόνο διακοπών.
2. Στρατηγικό σχεδιασμό για την διαχείριση της παρούσας κρίσης.
3. Στοχευμένη και προσεκτική προβολή του τουριστικού μας προορισμού. Με δεδομένο ότι τα οικονομικά μέσα τα οποία διαθέτουμε για την τουριστική προβολή είναι περιορισμένα, δεν χρειάζεται να τα δαπανήσουμε πηγαίνοντας ενδεχομένως και χωρίς λόγο, σε όλες τις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις.
Οφείλω όμως να κάνω και ένα σχόλιο.
Η συμμετοχή μας στην μεγαλύτερη τουριστική έκθεση της Ευρώπης στην περίφημη W.T.M. ήταν κατώτερη των προσδοκιών του επιχειρηματικού και επαγγελματικού κόσμου του νησιού μας.
Απορίας άξιον η παντελής απουσία τουριστικής πολιτικής του Δήμου Κερκυραίων. Για δεύτερη χρονιά το συγκριτικό πλεονέκτημα της ένταξης της παλιάς πόλης στην UNESCO δεν προβλήθηκε καθόλου.
ΠΡΟΤΑΣΗ:
Προτείνω την άμεση σύγκληση ευρείας σύσκεψης με την παρουσία όλων των θεσμοθετημένων φορέων της πολιτείας και της αυτοδιοίκησης. Δηλαδή, Περιφέρεια, Κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, Νομαρχία, Δήμοι.
Καθώς επίσης και όλων των θεσμοθετημένων φορέων των παραγωγικών τάξεων, Ξενοδόχοι, Πράκτορες, Καταλύματα, Επιμελητήριο, Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών, Κερκυραϊκός Οργανισμός Εμπορίου και άλλων φορέων που εμπλέκονται έμμεσα με τον τουρισμό.
Να συγκροτηθεί Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσης και να δεσμευτούν άπαντες ότι θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα. Αν σε εύλογο χρονικό διάστημα δεν αναληφθεί η πρωτοβουλία αυτή, τότε θα την αναλάβει ο Κερκυραϊκός Οργανισμός Εμπορίου και η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: